In sectoren zoals de bouw, industrie, sloop, overslag, ... worden dagelijks een arsenaal aan zwaar werkmaterieel ingezet: graafmachines, tractoren, dumpers, walsen, verreikers, enz. Omdat de gemiddelde nieuwprijs van dergelijke machines vrij hoog is worden er jaarlijks helaas ook voor miljoenen euro's aan werkmaterieel gestolen, wat voor getroffen bedrijven de continuïteit van hun werking in gevaar brengt. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen geven wij hieronder vanuit onze jarenlange ervaring graag enkele tips ter preventie.
- Zorg ervoor dat uw machines steeds duidelijk te identificeren zijn, zodat het niet interessant is om deze na een diefstal door te verkopen.
- Beveilig indien mogelijk de werklocatie met aan elkaar geschakelde afsluitingen en vraag ook je medewerkers ter plaatse om steeds alert te zijn en verdachte zaken direct te rapporteren.
- Laat uw werkmaterieel nooit voor een langere tijd op een onbewaakte locatie staan. Diefstallen vinden voornamelijk 's nachts, tijdens het weekend of op feestdagen plaats.
- Voorzie uw machines van een betrouwbaar track-and-trace systeem, zodat u te allen tijde hun exacte locatie kan achterhalen en/of een afgebakend werkingsgebied kan instellen.
Wat te doen bij diefstal van werkmaterieel?
Bent u toch het slachtoffer geworden van diefstal dan is het uiterst belangrijk om deze zo snel mogelijk te melden bij de politie en uw verzekering! Hoe sneller de melding gebeurt, hoe groter de kans dat uw gestolen werkmaterieel nog kan worden teruggevonden. Het gebeurt namelijk zeer vaak dat gestolen machines 24 tot 48 uur door criminelen onbeheerd worden achtergelaten om te controleren of er een voertuigvolgsysteem aanwezig is, vooraleer deze effectief worden doorverkocht in het illegale circuit, uit elkaar worden gehaald voor onderdelen of worden geëxporteerd naar het buitenland.